Dokumenty wymagane do rejestracji z prawem do transferu zasiłku z tytułu bezrobocia

Osoba, która nabyła prawo do zasiłku za granicą, pobierała go tam przez określony okres, korzysta z transferu do Polski przez maksymalnie 3 m-ce, może ubiegać się o zasiłek uzupełniający w Polsce, jeżeli przedłoży formularz E-303/U2 i oświadczenie ustalające „status powracającego”. 

O okresie kontynuacji zasiłku nabytego za granicą Powiatowy Urząd Pracy jest informowany przez Marszałka Województwa.

Poza dokumentami do rejestracji osób poszukujących pracy, osoby z prawem do transferu zasiłku z tytułu bezrobocia z państw Unii Europejskiej/ Europejskiego Obszaru Gospodarczego powinny w dniu rejestracji przedstawić:

  • Dokument U2/formularz E 303 - zaświadczenie dotyczące zachowania prawa do świadczeń dla bezrobotnych, który wystawia instytucja właściwa danego państwa.
  • Oświadczenie dla osób z transferem po UE/EOG lub Szwajcarii

Rejestracji w Powiatowym Urzędzie Pracy należy dokonać w ciągu 7 dni od daty wyjazdu z państwa UE/EOG i nie później niż do dnia wskazanego w dokumencie U2/formularzu E303. 


Nazwa pliku Data dodania Rozmiar pliku Pobrań
Oświadczenie dla osób z transferem z EU, EOG i Szwajcarii.pdf 10-07-2017 205,9 kB 2